Dienstag, 6. Dezember 2016

Hatodik ablak - Kotányi vaníliamalma

Akad egy másik rituálé is az úszás mellett: minden reggel habos kávéval indítjuk a napot, melynek tetejére vanília-karamell reszelék kerül. Már hetek óta hajkurászom a városban a Kotányi-féle vaníliamalmot, de egyelőre nem leltem rá.

Annál nagyobb felfedezés volt, amikor a Nußdorfer Straßén, miután lebontották az ott éktelenkedő beton monstrumot (korábban adóhivatal volt), előkerült egy régi Kotányi reklám. Az elsők között készítettem róla fényképet, hiszen gyakran járok a környékén.

dav
A XX. századi várostörténeti leletnek gyorsan híre ment Bécsben, hamarosan bekerült a híradásokba, rádióműsorban elemezték, mikor készülhetett (utóbbira Mrc hívta fel a figyelmemet), az eredeti állapotról is előkerült egy kép. Bevallom, nem sokat tudtam a Kotányi cégről, azon túl, hogy Budapesten és Bécsben is minden élelmiszerbolt polcain megtalálhatók termékeik.

Kotányi János paprikamalmát 1881-ben alapította Szegeden, Bécsben kereskedőházat üzemeltetett, nagy meglepetésemre mostani otthonomtól mindössze egy-két házzal odébb. 1912-ben már császári és királyi udvari beszállító volt. A cégalapító 1928-ben halt meg, tíz évvel később Ausztria német megszállása után elsőként államosították (az akkori szóhasználat szerint: árjásították) az üzemet, a cégalapító örökösét Hans Kotányit Dachauba szállították, ahol öngyilkos lett. A család további tagjai Angliába menekültek, az üzemet 1948-ban kapták vissza. 1981-ben a Kotányi megkapta az osztrák Állami Kitüntetést, így jogosult az osztrák szövetségi címer használatára.

Engem különben nem csak a régi falra festett reklám nyűgözött le, hanem az is, ahogy láthatóvá vált a bontás után a mögötte lévő épület hátulja. Jól kivehető rajta a bécsi bérházépítészet egyik sajtossága, hogy gang helyett zárt lépcsőházakon keresztül lehet eljutni a lakásokhoz. Másrészt a kép jobb oldalán látható egy hosszan elnyúló facső. Szerintem ez a lakáson kívül, a folyosó végén található WC-k szennyvíz-csatornája. Szintén a bécsi bérházak jellegzetessége, hogy ezeket a több mint száz éves illemhelyeket - bár már nem használják - megőrizték eredeti állapotukban.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen