Sonntag, 11. Dezember 2016

Tizenegyedik ablak – D-Wagen

Minden bizonnyal előbb-utóbb felfedeztem volna ezt a furcsaságot, de mivel lakóhelyemhez közel van, már az első pár hónapban feltűnt: Bécsben van olyan villamos, amelynek nem száma, hanem betűjele van. Ilyen nincsen se Prágában, se Pozsonyban, se Budapesten (bár nagyon régen Budapesten is létezett betűjeles villamos).

Egész pontosan két ilyen villamos létezik Bécsben, a D és az O, a jelöléshez a köznyelvben hozzáteszik a Wagen azaz kocsi szót. A D-Wagen és az O-Wagen mutatóban maradt meg, ugyanis korábban sokkal több betűjeles vonal létezett. A XIX. században Bécs számos villamosvonallal rendelkezett, a jelölések azonban elképesztően bonyolultak és néha következetlenek voltak. 1907-ben rendet vágtak a jelölések között, az 1-től 19-ig terjedő számokkal a félköríves pályán (gyakorlatilag a Ringen és a Gürtelen haladó járatok), a 19 felettiek sugárszerűen a városból kifelé közlekedő járatokat jelölték. Ennek a rendszernek a nyomait mai napig láthatjuk, az óramutató járásával ellentétesen haladva emelkedik ugyanis a városból kifelé tartó villamosok számozása. Már 1907-ben is voltak azonban olyan járatok, melyek részben sugárszerűen, részben félkörívesen haladtak. Ezek a járatok kaptak betűjelzést. Ezek közé tartozik a D-Wagen is, mely északról, Nußdorfból érkezik, érinti a Ferenc-József-Pályaudvart (magyar hajléktalan punkok gyülekezőhelye és egyike azon kevés helyeknek, ahol vasárnap is vehetünk élelmiszert), végighalad a Ringen, majd a Főpályaudvar épülete alatt fejezi be pályáját. A vonal annyi érdekes helyszínt érint, hogy akár hop-on hop-off villamosnak is tekinthetjük a D-Wagent. A Bécsieknek ma már nagyon a szívükhöz nőtt ez a járat, ugyanis amikor felvetődött, hogy átkeresztelik a járatot és snassz számmal helyettesítik, a lakosság hevesen tiltakozott. Sikerrel, ugyanis elálltak az ötlettől.

Jpeg

1 Kommentar:

  1. […] számos nemzetiség közül kettőt említettem. Jellegzetesen nagyvárosi témáim is voltak: a közlekedés, a köztisztaság, és a helyrajzi számok. Végül Bécs múltjába kalauzolt két írás, az […]

    AntwortenLöschen