Samstag, 10. Dezember 2016

Tizedik ablak - A negyvennyolcasok

Amikor először megláttam Bécsben a „48-asok” feliratot, nagyon megörültem. Lám, lám, az 1848-as forradalom szelleme, mely egykor igen közöl hozta a magyarokat és osztrákokat továbbra is él ebben a városban (mellékszál: Theodor von Latour osztrák hadügyminiszter azért végezte 1848-ban lámpavason, mert az osztrák gránátosok nem voltak hajlandók magyar bajtársaik ellen vonulni és a feldühödött bécsi tömeg meglincselte a minisztert. Bár vesztéhez az is hozzájárult, hogy befalazta valaki a padláson azt az ajtót, amelyen keresztül elmenekülhetett volna). De vissza a 48-asokhoz. Gyorsan gyanússá vált, hogy hol is látható ez a felirat: leginkább szemétgyűjtőkön és kukáskocsikon.

48asok
Magyarországon 48 egyértelműen a forradalomhoz köthető szám. Létezett egykor Országos 1848-as Párt és „nem engedni a negyvennyolcból” eredetileg azt jelentette, hogy nem engedni 1848 politikai követeléseiből. Bécsben azonban a 48 az MA 48-ból származik. Az MA pedig nem más mint a Magistratsabteilung azaz a bécsi városigazgatás alapegysége. Ebből a negyvennyolcadik a szemétgazdálkodással és utcatisztítással foglakozik.

Ha valaki Bécsbe költözik gyorsan kapcsolatba kerül a bürokráciával: először ugyanis be kell jelentkezni a lakásba, ahol élünk, amit az önkormányzatnál (Bezirksvorstehung) tehetünk meg. Ha három hónapnál tovább kívánunk az országban maradni, akkor négy hónapon belül el kell fáradni az MA 35-be (Bevándorlás és állampolgárság), mely kiállít számunkra egy szép szövetségi sassal díszített papírt arról, hogy jogszerűen tartózkodunk az országban. Ha valaki igazolást szeretne arról, hogy itt-tartózkodása jogszerű – nekem történetesen a mobiltelefon-szerződéshez kellett – akkor természetesen nem a fenti hivatalok egyikébe megyünk, hanem az MA 62-be (lakcím-bejelentéssel kapcsolatos ügyek). Az már végképp nem a közigazgatás hibája, hogy az MA 62-t olyan gyönyörű üvegajtók mögé rejtették, hogy alig lehet megtalálni a bejáratot.

Végezetül egy híressé vált hivatal, amit mindhiába keresünk Bécsben. Az MA 2412. Ez valójában egy osztrák sorozat, mely éppen a hivatali élet visszásságait állítja pellengérre. Nevében december 24. rejlik német írásmóddal és feladata a karácsonyi dekorációk felügyelete.

1 Kommentar:

  1. […] közül kettőt említettem. Jellegzetesen nagyvárosi témáim is voltak: a közlekedés, a köztisztaság, és a helyrajzi számok. Végül Bécs múltjába kalauzolt két írás, az egyik egy híres […]

    AntwortenLöschen