Mittwoch, 14. Dezember 2016

Tizennegyedik ablak – Hol szálljunk meg Bécsben?

Na nem most, hiszen ennek utánanézhetünk különböző internetes oldalakon, hanem mondjuk 1908-ban. A kérdés megválaszolásában segítségünkre lesz az alábbi ingyenes kiadvány.  dav


"A Duna" című könyvecskét az Első Magán(tulajdonú) Császári-királyi Dunai Hajózási Társaság adta ki, célja, hogy ellásson hasznos tanácsokkal a Passautól a Fekete-tengerig tartó hajóutunkon. „A Bécsbe hajóval érkezőknek a kikötőhely közelében lévő hotelek egyikében ajánlatos megszállni. A megérkezésnél a csomagokat egy igen előzékeny fogyasztásiadó-vizsgálatnak vetik alá, mely azonban kizárólag a húsra és szeszes italokra vonatkozik”. Jegyezzük meg, hogy a vizsgálat „előzékenységének” hangsúlyozásból  éppen arra lehet következtetni, hogy a hivatalnokok kedélyállapotát adott esetben befolyásolhatta az időjárás vagy az aznap elfogyasztott ebéd. A Bécs igazgatási határánál felállított vámhivatalnokok, akiknek fő feladata éppen a fogyasztási adó megállapítása volt, mindenesetre híresek voltak gorombaságukról. És a hivatalnokok kedélyállapotát mai napig sok tényező befolyásolja Bécsben.

De térjünk vissza 1908-ba: „A kikötőnél fiákerek (kétfogatú) és kocsik (egyfogatú) találhatók, melyek a vendéget a hotelbe viszik. Emellett a kikötőhelynél közlekedik az elektromos villamos és a városi vasút, azonban ezt idegeneknek, akik csomaggal utaznak, nem ajánlhatjuk”. Hja kérem, nem is volt olyan egyszerű utazni régen.

Ami a hoteleket illeti: A Hotel Nordbahn 1840 óta várja vendégeit és nem összekeverendő a Hotel Nordbahnhoffal (ezt kétszer is megismétlik a hirdetésben). Az árak polgáriak, áram és szolgáltatások az árban benne foglaltatnak.

A Hotel Nordwestbahn (ugye figyelünk: nem az eddig említett Nordbahn vagy Nordbahnhof hotelről van szó)  tiszta, családias-polgári szálloda. Nettó árai a legolcsóbbak (és a bruttók – kérdezhetnénk).

Végül a Hotel Métropole: külön épület, nagy és elegáns apartmanok, lift, minden szobában fürdő és WC (vajon a másik kettőben is így volt?) és központi fűtés.

Németül tudóknak íme itt a hirdetés eredeti szövege.

dav

1 Kommentar:

  1. […] Nézzük először meg, mi mindenről volt eddig szó, hogy próbáltam szubjektíven körbejárni Bécset. A leginkább kézenfekvő egy nagyvárosban az épített környezet: volt szó a bécsi Gürtel képét meghatározó ívekről, a számos bécsi park egyikéről, egy japánkertről,  egy patinás bécsi uszodáról és Bécs híres lépcsőiből is bemutattam egy-kettőt. Több “közösségi” létesítménnyel is foglalkoztam: a központi temetővel,  egy zsiliprendszerrel és egy szemétégőtővel is. Több bejegyzésben foglalkoztam a német nyelv helyi változatával (ez, ez és ez), helységnevekkel (egyszer itt és egyszer itt), és a gasztronómiáról is esett szó (itt és itt). Röviden bemutattam egy híres bécsi-magyar családot és a városban élő számos nemzetiség közül kettőt említettem. Jellegzetesen nagyvárosi témáim is voltak: a közlekedés, a köztisztaság, és a helyrajzi számok. Végül Bécs múltjába kalauzolt két írás, az egyik egy híres rövidítésről szólt, a másik szálláshelyekről. […]

    AntwortenLöschen